Whatsapp berichten vanuit Home Assistant

Home Assistant kan berichten versturen naar Whatsapp met de whatsapp-integratie. Installatie hiervan is vrij eenvoudig, klik op deze button om de repository toe te voegen aan HA: (pas de link aan voor jouw Home Assistant)

Hierna kan de integratie toegevoegd worden met deze button:

Nu dient Home Assistant herstart te worden. Na de herstart dient de volgende tekst toegevoegd te worden aan configuration.yaml:

whatsapp:

en nogmaals Home Assistant herstarten.

Er wordt nu een QR code getoond in de notificatie van HA en deze dient ingelezen te worden in jouw Whatsapp-app. Vervolgens is de integratie gereed en kunnen berichten verstuurd worden vanuit het nummer/device waarmee je de QR-code hebt gescand.

Bericht versturen

Om de service aan te roepen kun je dat doen via de Ontwikkelhulpmiddelen -> Service en dan via whatsapp.send_message een bericht versturen. Het formaat in yaml:

service: whatsapp.send_message
data:
  clientId: default,
  to: 31612345678@s.whatsapp.net, #natuurlijk met jouw eigen nummer
  body:
    text: Dit is een testbericht vanuit Home Assistant

In Node-RED kan de service-node gebruikt worden met data:

en in de data zet je dan de volgende J-expression:

waarbij je het testbericht kunt vervangen door msg.payload vanuit een eerdere node.

Zet je status

Je kunt met deze integratie ook je Whatsapp status zetten. In Node-RED kan dat met een service-node. De status kun je dan uit de msg.payload halen van een current-state-node, (bijvoorbeeld je person.naam):

ToDo: group message

How To Locate A WhatsApp Group ID (JID)

To locate a WhatsApp Group ID open the Home Assistant Developer Tools page and go to the Events tab. In the Listen to Events form enter new_whatsapp_message as the event to listen to and click Start Listening.

From another device (not your own) send a message to a WhatsApp group you are a member of and you should see some results like illustrated in the screenshot below. Copy the value after remoteJid: