Livarno LED-plafondlamp

Zigbee lampen zijn er niet alleen van Philips HUE maar ook andere winkel(keten)s verkopen slimme lampen met dit protocol. Denk daarbij aan Gamma, Hornbach, Ikea, Lidl, etc…

Vooral de Smart Home shop van Lidl heeft vaak aanbiedingen en zo stond laatst deze plafondlamp voor 10 euro te koop:

Dat kun je niet laten liggen, de normale prijs voor de lamp is 39,99 dus, bestellen!

Koppelen aan Home Assistant is super eenvoudig met behulp van Zigbee2MQTT.

Volgens de beschrijving is deze lamp te regelen met 16 miljoen kleuren en witlichttinten. Je zou dus deze lamp als signalering kunnen gebruiken (groen/rood) voor wat voor scenario dan ook. Zo heb ik voor de lamp in de keuken, rood ingesteld bij rookdetectie en waterlekkage en groen als de vaatwasser klaar is.

Aan het plafond van de overloop gebruik ik deze lamp ook en naast de signalering van rookmelder wordt deze lamp gebruikt door het te dimmen. Zo kan ik ’s nachts naar het toilet lopen zonder verblind te worden door fel licht. De automatisering doe ik dan via Node-RED.

Vrij simpel, als er beweging wordt gedetecteerd op de overkoop en het is tussen middernacht en zonsopkomst, doe dan het licht aan op 10%.

Zo gezegd zo gedaan, en de volgende nacht even testen… 10% is een partij licht in de nacht! Veel te fel dus. Dit aangepast naar 1% (lager kan niet) en nog steeds veel te fel licht.

Laat ik die lamp een nader bekijken en misschien kan ik wat LEDjes afplakken? De lamp ziet er van binnen zo uit:

Wat blijkt nu, er zijn twee verschillende soorten LED’s in de lamp, de ene wordt gebruikt voor de kleuren en de andere voor de ‘witlichttinten’ en die laatste had ik gebruikt voor de 10% nachtstand, wat dus veel te fel is.

Kleuren LED’s
witlichttinten LED’s

De kunst is dus om die lamp op de overloop in een bepaalde (zachte gele) kleur te zetten en dan op bv. 10%. Mooi gedimd licht!

witlicht-tint instelling
kleur instelling

Home Assistant biedt hulp door de lamp in de gewenste kleur en helderheid te zetten en dan via de Ontwikkelhulpmiddelen -> Statussen de status van de diverse instellingen over te nemen:

status van de lamp

De instellingen voor deze status van de lamp is dus wat ik ’s nachts wil hebben. In Node-RED wordt dat een service-node voor domain ‘light’ en service ’turn_on’ met de volgende data:

Aangezien de ‘color_mod‘ op ‘xy‘ staat zal met de Json data xy_color die kleur en mode geforceerd worden. De brightness nemen we ook over, die staat op 3.

Problem solved!