Protocollen

De apparaten in het ‘slimme huis’ communiceren niet allemaal met hetzelfde protocol en daarom zijn er een aantal ‘bridges‘ nodig, zeg maar ‘gateways‘ voor een bepaald protocol naar een centrale bedieningsunit zoals Home Assistant of HomeBridge. De protocollen en hun bridges die momenteel in gebruik zijn:

ProtocolDoel/DevicesBridge
WiFi, Ethernet (2.4MHz, 5MHz)Klimaat, Media, iCloud, MQTT, Ring, LG-TVWiFi Modem
RF (433 MHz)Klik-Aan-Klik-Uit, Sonoff ICS-1000, Sonoff RF-Bridge
RF (868 MHz)Klik-Aan-Klik-Uit Plus-LineICS-2000
Apple HomeKit (HAP)
Bonjour/BT LE
Eve Elgato, VOCOlinc, iPhoneApple TV
ZigBee (2.4MHz)Sensors, SwitchesSonoff ZbBridge
ZigBee (aangepast)Philips HUEHUE Bridge
MQTTBerichten uitwisselingMosquitto

WiFi/Ethernet

Het meeste data-verkeer gaat via WiFi en Ethernet en een goede router is hiervoor verstandiger dan de standaard WiFi modems die menig provider als standaard beschikbaar stelt.

Radio Frequency (RF)

Voor KAKU (Klik-Aan-Klik-Uit) RF zijn er twee netwerken. De eerste wordt gebruikt door de Basic-Line van en stuurt signalen op 433MHz naar de ICS-1000 zonder op antwoord te wachten. KAKU’s duurdere Plus-Lijn (en alarm-systeem) gebruikt 868MHz waarop 2-weg verkeer wordt gebruikt. Wel is daar dan ook weer de nieuwere bridge ICS-2000 voor nodig. Wellicht werken de KAKU Basic-Line devices ook op de ICS-2000.

De Sonoff sensors werken ook met een RF signaal op 433MHz en uiteraard kan de Sonoff RF-Bridge deze oppakken en doorsturen. Helaas ziet deze de KAKU sensors niet.

Apple HomeKit

Voor Apple HomeKit is een bridge nodig in de vorm van een Apple iPad, Apple TV of Apple HomePod. De Eve Elgato sensors en de VOCOlinc luchtbevochtiger zijn ‘HomeKit ready’ en dus beschikbaar op een iDevice. Via een iPhone/iPad kunnen gegevens van de (locatie van de) telefoon doorgegeven worden.

ZigBee

Voor Zigbee devices (sensors, switches) wordt een bridge/gateway gebruikt. Er zijn ook USB dongles die zich gedragen als een Zigbee gateway, bijvoorbeeld van Sonoff.

Philips Hue (Zigbee)

Philips HUE werkt met een (aangepast) ZigBee protocol zodat je HUE Bridge kunt gebruiken. Het is niet altijd nodig, HUE apparaten werken ook vaak met een andere Zigbee bridge/gateway.

MQTT

MQTT is een berichtenservice en veel apparaten zoals bewegingsmelders, rookdetectors, deur/raam-sensors kunnen berichten naar deze service sturen. De berichtenservice wordt geregeld met een zogenaamde MQTT-Broker en die kan bv. op een Raspberry Pi geïnstalleerd worden. Er zijn plugins voor Home Assistant en HomeBridge die deze berichten dan weer kunnen lezen vanaf de MQTT-Broker.