Toon thermostaat aan HomeKit

De Toon thermostaat van Eneco wordt niet ondersteund door Apple’s HomeKit maar dar wil niet zeggen dat het niet kan gaan werken, we hebben immers HomeBridge en voor Toon is er een plugin beschikbaar!

De plugin wordt via de GUI geïnstalleerd of kan via de command line met de volgende opdracht:

$ npm install -g homebridge-toon

Na het installeren dient dan de config.json aangepast te worden, ook dat kan via de GUI of via de command line. Het volgende moet toegevoegd worden aan het ‘platforms‘ gedeelte:

{
    "platform": "Toon",
    "name": "<NAME>",
    "apiToken": "<API TOKEN FROM>",
}

Voor <NAME> kan een omschrijving ingevuld worden, bv simpelweg “Toon” maar zoals in het voorbeeld, is een apiToken noodzakelijk. Hoe komen we daar aan???

Toon Developer site

Gebruik een Internet-browser en ga naar https://developer.toon.eu en maak hier een account aan middels ‘Register’. Nadat de registratie voltooid is kan ingelogd worden en onder het getoonde account is nu de optie ‘My Apps‘ Hier kunnen apps gemaakt worden met ‘Add a new App‘.

Geef de app een ‘App Name‘ en vul een ‘Callback URL‘ in, bijvoorbeeld “/”. Nadat de app is goedgekeurd is er een ‘Consumer Key‘ gegenereerd en hiermee kan een apiToken aangevraagd worden.

Gebruik daarvoor de volgende URL:

https://api.toon.eu/toonapi-accesstoken?tenant_id=eneco&client_id=<consumer_key>

Waarbij <consumer_key> uiteraard de Consumer_Key van de zojuist gemaakte app is. De apiToken zie je op het scherm nadat je inlogt met je Eneco-gebruikers-account.

Deze token wordt dan ingevuld in de configuratie van HomeBridge en na een herstart van HomeBridge wordt de Toon thermostaat getoond in de Accessoires.

Ook zal de Toon thermostaat nu in HomeKit getoond worden en is hiermee de temperatuur eenvoudig in te stellen

en uiteraard kunnen hiervoor nu ook Automatiserings taken aangemaakt en ingesteld worden in HomeKit, bijvoorbeeld de thermostaat op 16 graden zetten als iedereen het huis verlaten heeft.