Stereo volume bedienen met HomeKit

Moderne versterkers hebben een netwerkaansluiting, niet alleen voor populaire streaming-diensten maar ook voor de (vaak) bijbehorende App om de versterker te kunnen bedienen met een smartphone of tablet. Dit bedienen gaat via een API van de versterker die aangeroepen wordt om bepaalde functies uit te voeren, zoals volume hoger/lager, bron selecteren, etc..

Ontwikkelaars maken daar handig gebruik van om bijvoorbeeld voor Homebridge een plugin te schrijven die het volume van de stereo kan bedienen en dus ook met HomeKit/Siri. In mijn geval is dat voor een Marantz versterker en de plugin is

homebridge-marantz-volume

De plugin is te installeren via de GUI of via de CLI:

npm install -g homebridge-marantz-volume

De ~/.homebridge/config.json dient aangevuld te worden met een accessoire:

{
 "accessory": "marantz-volume",
 "name": "Stereo Volume",
 "host": "192.168.178.123",
 "controlMute": true,
 "maxVolume": 60,
 "mapMaxVolumeTo100": true
 }

Om te voorkomen dat het volume op maximaal gaat als je de ruimte waarin deze lamp staat, op 100% gaat zetten, is er de optie ‘maxVolume‘ die ik dus maar op 60% zet.

de optie ‘mapMaxVolumeTo100‘ zorgt ervoor dat de stereo bij 60% volume in de HomeKit op 100% staat.

Tenslotte is de ‘controlMute‘ optie op true ervoor om de stereo via HomeKit uit/aan te zetten en de Marantz reageert dan met mute on/off. Heb je liever dat hiermee de Marantz echt power uit/aan gaat, gebruik dan de optie ‘controlPower‘ en zet die op true.