Homey

Homey is een ‘slimme speaker’ die verbinding kan maken met apparaten in je huis. Dat kunnen verschillende merken zijn, Homey ondersteund momenteel zo’n 40.000 apparaten. De Homey is een witte bol die je in je huis plaatst en waartegen je stem-commando’s kunt geven. Daarnaast is er een web-portal waarin je zogenaamde ‘flows‘ kunt maken, die de taken vervolgens geautomatiseerd voor je zal uitvoeren.
Nadat je de app hebt gestart, kan de Homey ontdekt worden en hierna ingesteld op je thuisnetwerk. Dit werkt erg simpel en met een paar WiFi instellingen is de Homey gereed om je apparaten te gaan besturen. Echter, de Homey moet ‘plugins’ hebben om met de diverse merken en diensten te kunnen communiceren dus gaan we eerst via ‘Instellingen‘ de ‘Apps‘ downloaden en installerenmiddels de ‘App Store‘.

Apps

Apparaten

Hierna kunnen we de Apparaten gaan koppelen. Via het hoofdmenu kiezen we voor het 1e ikoon, Apparaten.

Door simpelweg voor de + te kiezen wordt gevraagd welk apparaat je wilt toevoegen.

Deze zet je dan gelijk in de Zone waar het apparaat zich bevindt. Er zijn standaard al een aantal Zones aanwezig maar je kunt natuurlijk altijd een zone toevoegen indien nodig.

Omdat we eerder al de Apps hebben toegevoegd kunnen we nu kiezen welke App we willen gebruiken en kunnen we onze Philips HUE lampen toevoegen, de Klik-Aan-Klik-Uit sensors erbij zetten enz…

Een voorbeeld voor een Woonkamer met verlichting kan er dan alsvolgt uit zien:

Flows

De kracht van Homey zit ‘m in het gebruik van Flows. Deze kun je zien als scripts die uitgevoerd worden als aan een bepaalde voorwaarde wordt voldaan. (ALS dit DAN doe dat). Bijvoorbeeld als een sensor op de tuindeur detecteerd dat deze geopend wordt, laat ons dan weten middels een uitgesproken bericht op de Homey dat de tuindeur open is gegaan.

De sensor is van het type Klik-Aan-Klik-Uit en deze zetten we in de zone ‘Tuin’.

Vervolgens gaan we een nieuwe Flow maken.

In de flows zijn 3 secties:

  1. ALS
  2. EN
  3. DAN

waarvan we in ieder geval ALS en DAN (moeten) gebruiken om iets te laten gebeuren. In dit geval, ALS het alarm wordt gedetecteed, DAN spreek een tekst uit.

De groene labels zijn zogenaamde Tags, bijvoorbeeld de tag ‘Zone’ (in dit geval Tuin) gebruiken we om Homey uit te laten spreken in welke zone het alarm is afgegaan. De tag slepen we daarvoor naar de tekst-opdracht. Homey zal nu zeggen: ‘Let op! Er gaat een deur open in de tuin‘ als het alarm afgaat.

Uiteraard kan ook de verlichting in de keuken of woonkamer aangezet worden als de zon ondergaat, of liever, 15 minuten vóórdat de zon ondergaat.

Hiervoor gebruiken we de Timer en de HUE app in een flow.

Spraakherkenning

Indien je de ‘headlines’ van het NOS nieuws wilt laten uitspreken door Homey, kun je via een flow instellen. Je wilt Homey het woord ‘nieuws’ laten herkennen en dan de hoofdlijnen van de laatste 10 berichten uit NOS Journaal – Algemeen laten uitspreken. Je kunt nu met het het commando “OK Homey, wat is het nieuws?” deze flow activeren.

Homey heeft verder nog wat werk te doen aan de spraakherkenning want we worden vaker niet begrepen dan wel. De ‘flows’ zijn uitstekend en doen wat ze moeten doen en omdat Homey momenteel zo’n 40.000 apparaten kan bedienen is het een waardevolle aanvulling aan je ‘smart home’.

Meer info vind je op de website: https://www.athom.com/nl/