Google Home mini

Vanaf 24 oktober 2018 is de Google Assistant in het Nederlands beschikbaar en hierdoor is het dus ook mogelijk om een Google Home device, zoals de mini, in het Nederlands toe te spreken.

Na het uitpakken, aanzetten en installeren van de Google Home app op je smartphone, spreekt het instellen van de Google Home mini voor zich. Uiteraard moet de slimme speaker aan je WiFi netwerk gekoppeld worden en heb je een Google account nodig die gekoppeld wordt. Eenmaal gestart, wat kunnen we er dan mee?

Je kunt allerlei vragen stellen, zoals “Wat is het laatste nieuws?” of “Wat is de dichtstbijzijnde supermarkt?” of “Hoeveel is de wortel van 4225?” of “Hoe ziet mijn dag eruit?

Verlichting

Mocht je nu slimme verlichting hebben dan kan je ook met Google Home deze aan en uit zetten via voice-commando’s. Het koppelen met bv. Philips Hue devices gaat via ‘Apparaten toevoegen‘ en uit de getoonde lijst met services de Philips Hue te kiezen. Vervolgens inloggen op de Hue web-portal en je Hue apparaten en kamers worden toegevoegd aan de bibliotheek van Google Home waarna je dus commando’s als “Doe de lampen in de woonkamer aan” of “Zet de verwarming in het kantoor op 20 graden” kunt gebruiken, afhankelijk van de apparaten die je hebt uiteraard.

Muziek

Muziek afspelen kan op meerdere manieren. Ten eerste moet er een standaard service ingesteld worden via “Services -> Muziek“. Spotify kan via de gratis service ingesteld worden maar die hoef je niet altijd te gebruiken. Je kunt het volgende commando zeggen: “Speel muziek van Ilse deLange” om afspeellijsten via Spotify af te spelen, maar ook “Speel Sublime via TuneIn” en vreemd genoeg werkt dat prima, ookal staat TuneIn niet bij de services.

ChromeCast

Betere kwaliteit muziek dan uit het luidsprekertje van de mini krijg je door een ChromeCast (of ChromeCast Audio) te koppelen aan je versterker en de muziek hierop af te laten spelen. Bijkomend voordeel van ChromeCast is dat deze ook video kan afspelen en hierdoor kun je Netflix koppelen aan Google Home en met je stemcommando’s films en/of series via Netflix of Youtube op je ChromeCast device afspelen. Zie ook ‘Hoe kun je casten

Boodschappenlijstje

Je kunt een boodschappenlijstje inspreken en tegen de tijd dat je naar de supermarkt gaat kun je vragen ‘Wat staat er in mijn boodschappenlijstje?“. Op de website van Google vind je je boodschappenlijst terug maar helaas wil die graag boodschappen doen via ‘Google Express‘, een dienst die in Nederland (nog) niet beschikbaar is. Uiteraard kun je je lijst wel raadplegen via je smartphone als je in de supermarkt loopt. Een link naar je boodschappenlijstje kun je op je Home-pagina van je smartphone zetten: https://shoppinglist.google.com/lists/default

Ontdekken

Routines

Via routines in de Mobile App is er de mogelijkheid om taken automatisch te laten uitvoeren. Een spraakopdracht of tijdstip is dan de ‘Starter’ en de taken die uitgevoerd worden zijn ‘Acties’.

.