Amazon Echo Dot

De Amazon Echo Dot luistert standaard naar de naam ‘Alexa‘ en als je haar roept kun je een commando geven. Deze moet dan wel in het Engels zijn maar dat mag geen probleem zijn toch… Tenzij je jouw devices een Nederlandse naam hebt gegeven want dan Alexa begrijpt het woord ‘Plafondlicht‘ niet maar ‘Ceiling Light‘ wel. Dus… alles hernoemen naar Engelse benamingen in de apps voor bv. HUE, KAKU, HomeBridge, etc… Gelukkig kun je in HomeKit alles weer hernoemen naar Nederlandse benamingen zodat de huisgenoten gewoon met Siri in het Nederlands kunnen blijven communiceren.

De Amazon Echo Dot wordt op de spanning aangesloten met de meegeleverde adapter en even later gaat de ledring oranje draaien. Alexa verteld je nu dat je de Alexa-app moet installeren en de instructies volgen. Zo gezegd, zo gedaan, en via de app op de smartphone of tablet wordt de Echo Dot aan ons thuisnetwerk gekoppeld. Verstandig is het om nu je locatie gegevens in te vullen zodat Alexa je ook het lokale weer en de tijd van vertellen als je daar om vraagt. De ring wordt blauw en gaat even later uit, Alexa is er klaar voor!

Music

Alexa kan allerlei radiostations afspelen, artiesten zoeken en hun muziek spelen, tenminste, als je één van de ondersteunde muziek-services gebruikt. Dit zijn bv. ‘Amazon Music‘, Deezer, TuneIn, maar ook Spotify via de ‘Connect Control for Spotify‘ skill. Uiteraard heb je hier dan wel een premium account voor nodig.

Lists

Handig! Je kunt een ‘To-Do‘ of een ‘Shopping‘ list aanmaken en op elk moment vragen aan ‘Alexa, what is my shopping list?‘ of ‘Alexa, what is my to-do list?‘. Toevoegen kan met ‘Alex, add to shopping list’ en er wordt dan gevraagd wat je wilt toevoegen.

Reminders & Alarms

Hier kun je reminders toevoegen en Alexa zal je hier dan aan gaan herrinneren als het tijd is. Bijvoorbeeld om de vuilnisbak aan de straat te zetten… Je kunt het volume en het geluid aanpassen voor zowel de reminders als voor de timers.

Contacts

Alexa kan de Contactpersonen uit je device ‘lezen’ en toevoegen aan haar eigen lijst met Contacts. Degenen die zich hebben aangemeld met de Alexa-app op hun smart phone kunnen dan gebeld worden met Alexa.

Routines

Routines zijn scene’s die een aantal commando’s opeenvolgend kunnen uitvoeren. Zo is er de ‘Alexa, Goodmorning‘ routine die het lokale weer voorleest, de headlines uit het NOS journaal en je een fijne dag wenst.

Routines kunnen ook gestart worden door voice-commando’s, op bepaalde tijdstippen, als je een locatie betreedt of verlaat maar ook als de ingebouwde microfoon bepaalde geluiden opvangt zoals de hond die gaat blaffen, een baby die huilt, iemand die snurkt of hoest.

Smart Home

Dit is waar al je devices van o.a. Philips Hue en HomeBridge terecht komen. Ze zijn verdeeld in ‘Devices’, ‘Groups’ en je kunt ‘Scenes’ aanmaken voor de devices. De scenes die bv. al in je hue-app zijn aangemaakt zullen hier ook getoond worden. Nadat alle gewenste devices zijn toegevoegd kunnen we ze nog groeperen in bv. zones zoals Kitchen, Living Room, Hallway, etc..

Skills

We gaan via het hoofdmenu van de App de gewenste skills toevoegen. Deze zijn nodig om Alexa te koppelen met diensten, services en ‘slimme’ apparaten. Bijvoorbeeld Philips Hue, Calculator, Egg Timer, Smooth Radio, Jazz FM, maar ook de HomeBridge skill zodat Alexa kan communiceren met onze HomeBridge devices. (zie instructies hier)

Settings

Hier stel je de basis-instellingen in voor de Amazon Echo (Dot) zoals je locatie, de standaard muziekdienst, welke route je gebruikt voor de verkeersinformatie, je favoriete sportclub, eventuele to-do diensten (Lists) en mocht het ooit zover komen, kun je hier extra voices kopen zoals Nederlands?

Things to try

Een lijst met mogelijke commando’s voor Amazon Alexa