Philips Hue

Philips HUE verlichting is een verzameling lampen die aangestuurd kunnen worden met de Hue app, maar ook met bv. HomeKit van Apple, wat standaard aanwezig is op iOS devices. We beginnen met de beginners-set bestaande uit een basis-station (bridge) 3 kleuren-lampen en een dimmer-schakelaar.

Als eerste wordt de bridge aangesloten op het thuisnetwerk en gaat de stekker in het stopcontact. Na ankele seconden brandt er een blauwe ring in het midden en 3 blauwe LEDjes, ten teken dat de bridge is opgestart en een netwerkverbinding heeft.

We doen vervolgens de lampen in de lamphouders en schakelen deze in, ze branden gelijk dus dat is een goed teken.

De schakelaar maken we actief door het lipje te verwijderen dat de batterij isoleert. Een LEDje gaat knipperen ten teken dat de schakelaar actief en klaar om ingesteld te worden.

Tijd voor de HUE app die we vanuit de AppStore ophalen en installeren op een iPad. We starten de app en die vraagt om op de ronde knop te drukken van de bridge. Hierna is het een kwestie van het ID-nummer van de bridge invullen en de installatie is gereed.

In de HUE app worden de lampen en de switch automatisch gevonden. Via ‘Instellingen’ kunnen we verschillende kamers maken en de lampen en de schakelaar aanvinken om in de juiste kamer te plaatsen. We maken de kamers ‘Demoruimte’, ‘Gang’ en ‘Woonkamer’ en geven ze elk een lamp. Met een tap op de woonkamer gaat daar de lamp aan (of uit)

Via Instellingen -> ‘Accessoire configuratie’ kunnen we de dimmer-schakelaar instellen dat deze de lamp in de demoruimte gaat gebruiken. Hierbij is de bovenste switch aan, de onderste is voor uit en de middelste twee switches zijn voor feller en zwakker.

HomeKit

Nu gaan we Apple’s HomeKit gebruiken om de lampen te kunnen bedienen via stem-commando’s (Siri). Net zo eenvoudig als de HUE installatie is de ‘Woning’ installatie. Voer het nummer in van de HUE bridge en HomeKit vindt gelijk alle aangesloten devices die zich aan de bridge hebben aangemeld. Ook de kamers die we in HUE aangemaakt hadden worden doorgegeven aan HomeKit. We geven Siri het volgende commando:

Hey Siri, doe in de woonkamer het licht aan

En ja hoor, licht gaat aan! Hoe simpel kan het zijn?

Automatisering

We sluiten nog een paar lampen aan en een ‘motion detection’ zodat als we de trap op- of aflopen er in de gang een lamp aan gaat. De lampen worden wederom automatisch gedetecteerd en we passen alleen de naam aan om het inzichtelijk te maken. In de HUE app geven we aan dat we de ‘motion sensor’ in de HomeKit app gaan instellen. Ook de sensor wordt nu automatisch aan HomeKit kenbaar gemaakt en daar stellen we in dat we het ganglicht willen gebruiken.

Hier stellen we dan tevens in dat de lamp alleen aan of uit gaat als de zon onder is, 30 minuten voor en 30 minuten na.

Hey Siri, welterusten!