Is de voordeur op slot?

Hiervoor kunnen we een flow maken die controleert of de voordeur op slot is, vervolgens kijkt of het een bepaalde tijd is, bv. 23:00 uur, en dan een scene activeren als de voordeur op slot is of een melding naar een iPhone stuurt als de voordeur nog niet op slot is gedaan.

Momenteel heb ik (nog) geen automatisch slot in de voordeur en moet deze nog ouderwets met een sleutel op slot doen en van ’t slot afhalen als ik naar buiten wil. Naast de voordeur het ik een NFC-sticker geplakt die ik scan met mijn mobiel als ik de voordeur op slot heb gedaan.

Wat zijn NFC stickers?

NFC-stickers, of liever gezegd NFC-Tags, zijn stickers met hierin een chip waarmee gecommuniceerd kan worden. NFC staat voor ‘Near Field Communications‘ en zoals de naam al zegt, kan het gebruikt worden voor communicatie met korte afstanden (10 cm). NFC Tags kun je eenvoudig via Internet aanschaffen en ze kosten zo’n 1 Euro per stuk. Geschikt voor de iPhone zijn de NTAG213 stickers, bestel dan de vooraf geformatteerde versie.

Met de HA (Home Assistant) Companion App op mijn iPhone heb ik een NFC-Tag geschreven en die kan daardoor gebruikt worden in HA.

In HA kan nu een NFC-Tag geactiveerd worden door de naam hierin te zetten die overeenkomt met het ID van de geschreven NFC-Sticker.

Vervolgens heb ik in HA via ‘Helper‘ een virtuele schakelaar aangemaakt die de entiteit ‘boolean_input.voordeur_scanned‘ krijgt.

Een HA Automatisering zet deze schakelaar aan zodra de NFC gescanned wordt.

Trigger
Action

Een Node-RED flow kan nu controleren op de status van de virtuele switch, vervolgens de huidige tijd vergelijken met de gewenste tijd dat een actie volgt, bijvoorbeeld de scene ‘Welterusten’ uitvoeren.

Indien de virtuele switch niet is aangezet en het is de ingestelde tijd, stuur dan een bericht naar de telefoon met de notify-service.