NFC tags gebruiken zonder bevestiging

Als je via de Home Assistant Companion App op een smartphone de NFC tags gebruikt zal met het scannen van een NFC tag gevraagd worden of je de Home Assistant app wilt gebruiken. Op zich lijkt dat een goed idee maar ik gebruik mijn NFC tags voor de bediening van mijn Alarm Paneel en dat wil ik dan doen zonder eerst een vraag van mijn smartphone. Lees hier hoe ik dat in stel op mijn iPhone.

NFC Tags schrijven

In de Home Assistant companian app is een menu-optie ‘App Configureren‘ en daarin is de optie ‘NFC-tags‘. Hiermee kunnen NFC-tags gelezen en geschreven worden. Met ‘Schrijf Tag‘ kan een NFC sticker geschreven en voorzien worden van een Tag-ID.

Kies hier voor ‘Handmatig‘ en vul een identificatie in, bijvoorbeeld ‘nfc_boven‘ en houd de telefoon bij de NFC sticker om te schrijven.

Opdrachten

De iPhone heeft een app genaamd ‘Opdrachten‘ en die gaan we gebruiken om Home Assistant te starten als de NFC wordt ingelezen. Start Opdrachten en kies onderaan voor ‘Automatisering‘ en bovenaan op de ‘+‘om een automatisering toe te voegen. Kies voor een ‘Persoonlijke automatisering

Scroll nu naar beneden en kies voor ‘NFC

Kies hier voor ‘Scan‘, scan wederom de NFC sticker en geef de NFC-Tag een naam, bijvoorbeeld ‘nfc_boven‘.

kies voor ‘Volgende‘ en gebruik nu de optie ‘Apps‘ om een app toe te voegen.

kies uit de apps voor ‘Home Assistant‘ en vervolgens voor ‘Gebeurtenis uitvoeren

Geef deze gebeurtenis nu een naam, bijvoorbeeld hetzelfde als de opdracht, ‘nfc_boven‘:

De ‘Vraag vóór uitvoeren‘ kan uit, en kies ‘Volgende

hierna is de automatisering gereed.

Node-RED

Met behulp van Node-RED kan een flow gemaakt worden die het event van de opdracht inleest en daar een actie op laat volgen.

We beginnen met de ‘Events: all‘ nodes om het event van het inlezen van een NFC-tags binnen te krijgen. Het ‘event type’ is de naam van de tag, in mijn geval is dat ‘nfc_boven‘, ‘nfc_huiskamer‘, enz. Deze wordt doorgegeven in de msg.topic.

Vervolgens wordt een switch-node gebruikt die afhankelijk van de msg.topic het alarm op een bepaalde modus aanzet.