Met deze factoren in acht, willen we geen informatie missen over de status van ons slimme huis en daarom maken we een overzicht-dashboard in Home Assistant met iconen voor de diverse sensoren, bijvoorbeeld:
De kleuren van de iconen hebben de volgende betekenis:
- groen – status is OK of binnen een gestelde waarde
- wit – status is onbekend of niet beschikbaar
- oranje – temperatuur is boven gestelde waarde maar niet kritisch
- blauw – vochtigheid is boven gestelde waarde maar niet kritisch
- geel – sensor-status is ‘on’ maar alleen informatief, bijvoorbeeld bij beweging overdag en het alarm staat uit
- rood – sensor-status ‘on’, is belangrijk maar niet kritisch, bijvoorbeeld een deur staat open maar het alarm staat uit
- rood knipperend – sensor is aan en is kritisch, bijvoorbeeld water- of rookdetectie of deur staat open terwijl het alarm aan staat
Zo zien we in één oogopslag wat de status is per ruimte in het slimme huis en bijvoorbeeld een aantal sensoren waarvan de status onbekend en niet beschikbaar is (wit). Dit krijgt de beheerder van Home Assistant ook als melding op de companion app, de overige leden van het huishouden kunnen daar niets mee en krijgen die melding dus niet. Als een icoon rood is kan dat, afhankelijk van het tijdstip of alarm-status, een kritische melding geven naar iedereen. Temperatuur en/of vochtigheidspercentages zijn onbelangrijk om als melding te sturen maar goed om in het overzicht te kunnen zien.
Het dashboard maken
Een standaard zwart-thema is mijn voorkeur en voor de kaarten op het dashboard gebruik ik de mushroom-cards. Via HACS zijn de volgende lovelace onderdelen toegevoegd:
- Mushroom
- Kiosk mode
- Digital Clock
- Vertical stack in card
- Layout-card
- Card-mod
De kiosk-mode wordt gebruikt om de side-bar en de header te verbergen, dit kan in de ruweconfiguratie-editor ingesteld worden:
kiosk_mode: non_admin_settings: hide_header: true hide_sidebar: true admin_settings: hide_header: true hide_menubutton: true
Het dashboard is van het (nieuwe) type ‘Sections‘ met als maximaal 3 kolommen, dit is aan te passen in de instellingen van de weergave:
In de bovenste rij zijn in de volgende cards geplaatst:
1. Digital Clock
2. Weather Forecast
3. Alarm Panel
Daaronder komen de ruimtes van het huis, voor elke ruimte een vertical-stack-in-card met daarin eerst een mushroom-entity-card met als entity de lamp voor die ruimte. Bij meerdere lampen in één ruimte heb ik een light-group gemaakt via een group-helper en deze als entity gebruikt.
Met ‘icon_color: amber’ zal het icon oplichten als de verlichting van de ruimte aan staat. Standaard is de tap_action: more-info behalve als er meer dan alleen maar een lamp in die ruimte is, dan wordt een navigation_path gebruikt naar een andere weergave die cards van die ruimte bevat.
Hieronder een gedeelte van de yaml-file waarin je kunt zien hoe de icons en kleuren ingesteld worden:
- type: custom:mushroom-chips-card chips: - type: template icon: > {{ iif(is_state('binary_sensor.keukenraam_contact', 'on'),'mdi:window-open','mdi:window-closed') }} icon_color: > {% if is_state('binary_sensor.keukenraam_contact', 'on') %} red {% elif is_state('binary_sensor.keukenraam_contact', 'unavailable') %} white {% else %} green {% endif %} entity: binary_sensor.keukenraam_contact tap_action: action: more-info
Als tweede card in de vertical stack staat dan een mushroom-chips-card waarin de diverse sensors van de bewuste ruimte in staan. De chips staan er dan als template in zodat ze een specifieke icon en kleur kunnen hebben die afhankelijk is van de status van de sensor. Op elke sensor is de tap-action: more-info.
Mocht je dit dashboard als leidraad willen gaan gebruiken, kun je het hier downloaden: