Shelly

ShellyTM is een bedrijf dat apparatuur maakt voor huizen en bedrijfspanden. Met name home-automation is een markt waarin zij sterk vertegenwoordigd zijn. Bijna alle Shelly devices werken met WiFi en daar staat dan weer tegenover dat hier geen cloud-dienst voor nodig is. (al is die mogelijkheid er wel)

Op de site van Shelly vind je de producten maar ook de partners in Nederland waar je de devices kunt aanschaffen. Zo heb ik de ‘Shelly 1L‘ aangeschaft, een 2-wire inbouw switch die achter een gewone lichtschakelaar geplaatst kan worden. De lichtschakelaar zelf wordt dan ook aan de ‘Shelly 1L’ aangesloten zodat de ‘legacy’-werking van de bestaande schakelaar intact blijft. Het relais dat in de ‘Shelly 1L’ zit kan via WiFi bediend worden of opgenomen worden in bv. Home Assistant.

De 2-wires uitvoering houdt in dat de blauwe (N) draad niet noodzakelijk is dus alleen de bruine (L) en de zwarte (O) schakeldraad. Meestal zijn dit de enige draden die je vindt achter een standaard lichtschakelaar.

Kwestie van de draden van de bestaande schakelaar op de ‘Shelly L1’ monteren en de schakelaar op de ‘Sx’ en ‘SW1’ of ‘SW2′ aansluiten. De L1 past in de WCD en de schakelaar kan weer op z’n plaats. C’est ca!

Eenmaal aangesloten zal de ‘Shelly L1’ zich gedragen als hotspot en kan er verbinding mee gemaakt worden. Standaard IP adres is dan 192.168.33.1 en dat geeft de interface van de ‘Shelly L1’ in een browser:

Hiermee kan de shelly bediend worden, via een Timer of via een patroon in de Weekly Schedule.

Via Internet & Security kan dan de WiFi Mode op Client ingesteld worden op je eigen netwerk.

Settings

De lichtschakelaar is aangesloten op de SW1 dus dat gaan we eerst instellen:

En toen kwam ik erachter dat de lichschakelaar op z’n kop in de WCD zit. Normaal is ‘naar beneden’ een an ‘nar boven’ uit maar dat was dus andersom. Gelukkig kunnen we dit in de interface omdraaien 😉

Met de mode op ‘Toggle Switch‘ kan de lichtschakelaar bediend worden alsof er niets veranderd is. Een leuke optie is de ‘Detached Switch‘. Hiermee kan de lichtschakelaar gebruikt worden om iets heel anders te bedienen dan het ingebouwde relais.

Shelly Integration in Home Assistant.

Op het moment dat je de Shelly integration toevoegt aan Home Assistant zal het device automatisch gevonden worden.

Via de 15 entiteiten vind je ook o.a. de sensor voor de lichtschakelaar. Deze is disabled maar kan enabled worden om de status in HA te gebruiken.

Nu kan de ‘Shelly L1’ in de automatisering opgenomen worden of als switch worden getoond in Lovelace.