HUE dim-switch via Node-RED

Deze dimmer/switch heeft 4 knoppen waarmee een aantal standaard functies aangeroepen kunnen worden, te weten:

  • Aan
  • Dim omhoog
  • Dim omlaag
  • Uit

Bedienen via HUE app

De standaard functies zijn dan geconfigureerd. Daarbij kan deze schakelaar ook ’tellen’ hoe vaak je achter elkaar de aanknop indrukt (max. 5 keer) en afhankelijk van het aantal kunnen dan verschillende acties uitgevoerd worden. Standaard is dat het volgende via de HUE app:

Bedienen met Apple Home App

In de HUE app kun je ook aangeven dat je de switch wilt configureren in Apple Home ipv. in de HUE app. In de Home App (Woning) kun je dan aangeven wat er moet gebeuren als er op één van de 4 knoppen wordt gedrukt.

Bedienen met Node-RED

Een derde manier van het gebruik van deze dimmer/schakelaar is door gebruik te maken van Node-RED. In de HUE app kun je ook aangeven dat je de switch wilt Configureren in een andere app. In Home Assistant kan nu gebruik gemaakt worden van de events die de switchbuttons genereren bij het indrukken van één van die knoppen. Hiervoor zijn, door de HUE integratie, 4 events per HUE schakelaar aangemaakt in Home Assistant:

  • Schakelaar Button 1 – Aan
  • Schakelaar Button 2 – Dim +
  • Schakelaar Button 3 – Dim –
  • Schakelaar Button 4 – Uit

De buttons zijn de 4 buttons op de wandschakelaar, gezien van boven naar beneden. De standaard functies staan erachter en die kunnen we vrij eenvoudig in Node-RED in een flow maken. De event types van de buttons in deze flow, zijn:

  • long_release
  • short_release

Aan de uitgangen van de event-nodes kunnen nu switch-nodes gekoppeld worden die de events van de buttons afvangen en dan de verlichting bedienen met een service-node. Bij een long-release laat ik de lamp in 10 seconden naar 100% of naar 20% gaan, bij een short-release zijn dat steeds stappen van 10%. De flow ziet er dan zo uit:

Home Assistant uitbreiding

Wij hebben voor het alarm-systeem een bewegingsensor in de keuken maar die kan uiteraard ook voor het licht gebruikt worden. Als er beweging wordt gedetecteerd terwijl de zon onder is, dan gaat het licht aan. Is er geen beweging voor een bepaalde tijd dan gaat het licht weer uit. In Home Assistant is een input-binary als helper die deze sensor kan overbruggen zodat de verlichting niet aan- of uitgaat bij beweging. De dimmer/schakelaar laat ik bij de aan- en uit functie tevens de overbrugging aan- of uitzetten. Hierdoor gedraagt de dimmer/schakelaar zich als permanente schakelaar, onafhankelijk van een beweging.