Verlichting en schakelaars

De meeste lampen die ik in huis heb zijn van Philips Hue (Signify) en deze werken met de Philips Hue bridge als hub-systeem. Door het toevoegen van de HUE Integratie wordt gevraagd om contact te maken met de bridge en daarna zijn alle HUE devices bekend binnen Home Assistant.

In het dashboard heb ik een ‘Entiteiten kaart‘ toegevoegd per ruimte en hiermee kan met behulp van een switch het licht aan- of uitgezet worden. Tevens kan ingesteld worden dat de light-bulbs een kleur krijgen die overeenkomt met de bewuste lamp.


Klik-Aan-Klik-Uit apparaten

Ik heb tevens een aantal ‘slimme stekkers’ van KAKU waar verlichting ingestoken is en die wil ik als light-bulb weergeven in plaats van een switch.

Daarnaast kunnen deze devices worden gegroepeerd waardoor ze met één icon te bedienen zijn.

Hoe KAKU ingesteld kan worden lees je hier.


Sonoff devices

Sonoff devices zijn er in meerdere varianten:

  • via RF
  • via ZigBee
  • via WiFi

Voor de eerste twee is een Bridge nodig die de signalen omzet naar WiFi zodat uiteindelijk alle Sonoff apparaten communiceren via WiFi.

De Sonoff devices die je koopt worden standaard geleverd met ITEAD software en om deze te kunnen gebruiken moeten ze gekoppeld worden aan de eWeLink app. Het nadeel hiervan is dat daarvoor altijd een Internet verbinding nodig is al worden de laatste (R3) versies van de devices ook met een LAN-optie uitgevoerd.

Voor meer flexibiliteit waarbij geen Internet verbinding nodig is, kunnen de devices ‘ge-flashed’ worden met Tasmota software. Het grote voordeel hiervan is dat deze software ook een koppeling kan maken naar een MQTT Broker.