Media

Voor media gebruik ik in de huiskamer:

 • smartTV van LG
 • Marantz AV Receiver
 • MusicPlayer met Volumio

In mijn kantoor gebruik ik:

 • Marantz AV Receiver
 • MusicPlayer met Volumio

WebOS LG TV

De LG smartTV maakt gebruik van WebOS en daarmee is de TV te bedienen via het thuisnetwerk. Er is een LG app voor smartPhones maar ook Home Assistant kan WebOS gebruiken. Hiervoor dienten een aantal instellingen gemaakt te worden in configuration.yaml:

webostv:
 - name: TV woonkamer
  host: 192.168.1.2
  turn_on_action:
   service: wake_on_lan.send_magic_packet
   data:
    mac: 00-11-22-33-44-55
    broadcast_address: 255.255.255.255

Spreekt voor zich, je dient het juiste IP adres en MAC adres in te vullen en Home Assistant te herstarten om dit in te lezen. Tijdens instellen van je TV in Home Assistant, verschijnt op de TV een pop-up waarin toestemming wordt gevraagd en de TV te kunnen bedienen en die dient dus OK gegeven te worden. Hierna is de TV beschikbaar via een Mediaspeler kaart.

Met deze kaart kan vervolgens de TV bedient worden ALS DIE AAN STAAT. Helaas werkt het aanzetten van de TV over wake-On-Lan nog niet in Home Assistant dus die ’turn_on_action’ in de configuratie kan ook weggelaten worden. Maar, wellicht met een update van Home Assistant…

Wat wel heel handig is, je kunt berichten vanuit Home Assistant op de TV laten verschijnen met de notify.tv_woonkamer notifier (zie Automatiseringen)


Marantz AV Receivers

Marantz is al enige tijd onderdeel van ‘Sound United LLC’ waar tevens Denon onder valt. En voor Denon vinden we een Integratie via Instellingen -> Integraties en deze werkt ook voor Marantz!

Kies voor de Integratie ‘Denon AVR Network Receivers’ en geef het IP adres van de receiver in. Er wordt om een naam en een ruimte gevraag en daarna is de Marantz receiver beschikbaar als mediaplayer kaart.

Het volume, de bron, de geluidsmodus en de power kunnen hiermee ingesteld worden.


MusicPlayers

De MusicPlayers maken gebruik van Volumio en hiervoor is ook een Integratie beschikbaar. Zoek Volumio, voeg toe en vul het IP adres in van de MusicPlayer. Vul vervolgens de naam en ruimte in en de MusicPlayer komt beschikbaar via een Mediaplayer kaart.

Met het ikoontje rechtsboven kan de MusicPlayer ingesteld worden:

en met het ikoontje rechtsonder kan de muziekbibliotheek geselecteerd worden.