Zigbee sensor toevoegen

ZigBee devices die ik momenteel in de badkamer gebruik zijn een bewegingssensor en een LED-lamp, beiden van Lidl Smart Home. Deze zijn prijstechnisch erg aantrekkelijk! 😉 Een vochtigheidssensor van Sonoff meet de zgn. ‘humidity’.

Om deze devices toe te voegen aan Home Assistant moet de ZB-Bridge in discovery-mode gezet worden en daarin voorziet de Integratie van HA. Kies in de ZigBee integratie voor ‘CONFIGUREER’ zodat het volgende scherm getoond wordt:

Kies hier voor ‘ENTITEITEN’ en vervolgens rechtsonder voor

De ZigBee devices dienen nu ook in pair-mode gezet te worden maar doen dat automatisch bij de eerste keer aanzetten. Zoniet, raadpleeg dan de handleiding bij het device. Na toevoegen van de devices ziet dat er bv alsvolgt uit:

De bewegingssensor heeft een batterij en ook hiervoor kan de status bijgehouden worden zodat deze tijdig vervangen kan worden indien nodig.

Voorbeeld licht aan bij beweging

Via Automatisering in Home Assistant of via Node-RED kunnen nu de devices gebruikt worden en ik laat uiteraard het licht aangaan in de badkamer zodra daar beweging wordt gedetecteerd.

In de badkamer heb ik ook een Sonoff RF-wandschakelaar om het licht in de badkamer aan of uit te zetten, de sensor zet het licht alleen aan om te voorkomen dat we in het donker in bad zitten.

De wandschakelaar is een simpele push-button dus die laat ik 5 seconden na indrukken op ‘off’ zetten via een MQTT bericht. De bewegingssensor gaat automatisch op ‘off’ na 1 minuut dus die heeft geen reset nodig.

Zoals je ziet wordt het licht ’s nachts op slechts 10% aangezet, genoeg om te kunnen zien en niet irritant te zijn. Overdag gaat het licht gewoon vol aan.

Have fun!