Sonoff SNZB-02 – Zigbee temperatuur en vochtigheidssensor

Om de temperatuur en het vochtigheidspercentage te meten in de verschillende ruimtes van het slimme huis, gebruik ik de Sonoff SNZB-02 sensor. OpenCircuit was zo aardig om een paar van deze sensors te sponsoren en sindsdien werken de sensoren uitstekend.

Specificaties

 • Batterij: 3V (CR2450 – inbegrepen);
 • Draadloos protocol: Zigbee (IEEE 802.15.4);
 • Materiaal: PC;
 • Afmeting: 43X43X14mm
 • Bereik: -10 tot +40 graden Celsius

Uiteraard werkt deze naadloos samen met de Sonoff Zigbee dongle CC2531, ook bij OpenCircuit verkrijgbaar. Als software voor de koppeling met Home Assistant wordt Zigbee2MQTT gebruikt en daarin worden ze zonder probleem ge-paired.

De naam van de sensor is standaard het ID en kan hernoemd worden naar iets wat meer zegt over bv. de ruimte waarin de sensor geplaatst is. Gelijk de optie ‘Update Home Assistant entity ID‘ aanvinken en de sensor zijn bekend binnen Home Assistant.

We krijgen dan ook de sensors voor temperatuur, vochtigheid en batterij:

Conclusie

De batterij (knoopcel CR2450) gaat lang mee, en de metingen voor temperatuur en vochtigheid zijn goed stabiel. Wel merkten we dat de Sonoff sensors wat aan de positieve kant weergeven, ten opzichte van een HUE temperatuursensor die ernaast stond, gaf de Sonoff zo’n 1,5 graden meer aan. Daar is prima mee te leven, want in de automatiseringen gaat het om de temperatuurverschillen en dat is prima stabiel bij deze sensors. Daarnaast kunnen we met een template in Home Assistant de temperatuur bijstellen, dus 1,5 graden lager:

- sensor:
 - name: badkamer_temp_adjusted
  unique_id: badkamer_temp_adjusted
  unit_of_measurement: "°C"
  icon: "mdi:thermometer"
  state: >-
   {{ states('sensor.temphum_badkamer_temperature') | float - 1.5 }}

In de automatiseringen gebruiken wij deze sensors nu om de snelheid van het centrale afzuigsysteem te sturen.

De link voor deze sensor bij OpenCircuit: Sonoff SNZB-02, snelle levering en prima service!