Sonoff (Zigbee)

Sonoff heeft, naast de RF-producten, ook ZigBee devices en ook daarvoor is een Sonoff ZB-Bridge verkrijgbaar. Deze ZB-Bridge ontvangt de berichten van de ZigBee devices en standaard kunnen dan met behulp van de eWeLink app, de ZigBee devices bediend worden.

Bron: sonoff.nl

Mocht je nu niet met eWeLink willen werken maar bv. met Home Assistant, dan kan de ZB-Bridge geflashed worden met Tasmota software. Hiermee kan dan tevens de ZB-Bridge gebruikt worden om berichten van de ZigBee devices te versturen naar een MQTT Broker.

Het flashen van de ZB-Bridge wordt hier heel duidelijk uitgelegd.

OTA Firmware: ncp-uart-sw_6.7.8_115200.ota

Commando om websocket op TCP poort 8888 aan te ztten:

backlog rule1 on system#boot do TCPStart 8888 endon ; rule1 1 ; template {"NAME":"ZHA ZBBridge","GPIO":[56,208,0,209,59,58,0,0,0,0,0,0,17],"FLAG":0,"BASE":18} ; module 0

Nadat de ZB-Bridge tevens voorzien is van de firmware-versie voor Home Assistant, is de Sonoff ZHABridge Module gereed om gebruikt te kunnen worden in Home Assistant.

De integratie ‘Zigbee Home Assistant’ kan nu worden toegevoegd aan Home Assistant waarbij gebruik gemaakt wordt van TCP-poort 8888 van de ZB-Bridge zoals ingesteld is met het voorbeeld uit het Youtube filmpje hierboven.

Toevoegen van een ZigBee device

ZigBee devices die ik momenteel in de badkamer gebruik zijn een bewegingssensor en een LED-lamp, beiden van Lidl Smart Home. Deze zijn prijstechnisch erg aantrekkelijk! 😉

Om deze devices toe te voegen aan Home Assistant moet de ZB-Bridge in discovery-mode gezet worden en daarin voorziet de Integratie van HA. Kies in de ZigBee integratie voor ‘CONFIGUREER’ zodat het volgende scherm getoond wordt:

Kies hier voor ‘ENTITEITEN’ en vervolgens rechtsonder voor

De ZigBee devices dienen nu ook in pair-mode gezet te worden maar doen dat automatisch bij de eerste keer aanzetten. Zoniet, raadpleeg dan de handleiding bij het device. Na toevoegen van de devices ziet dat er bv alsvolgt uit:

De bewegingssensor heeft een batterij en ook hiervoor kan de status bijgehouden worden zodat deze tijdig vervangen kan worden indien nodig.

Voorbeeld licht aan bij beweging

Via Automatisering in Home Assistant of via Node-RED kunnen nu de devices gebruikt worden en ik laat uiteraard het licht aangaan in de badkamer zodra daar beweging wordt gedetecteerd.

In de badkamer heb ik ook een Sonoff RF-wandschakelaar om het licht in de badkamer aan of uit te zetten, de sensor zet het licht alleen aan om te voorkomen dat we in het donker in bad zitten.

De wandschakelaar is een simpele push-button dus die laat ik 5 seconden na indrukken op ‘off’ zetten via een MQTT bericht. De bewegingssensor gaat automatisch op ‘off’ na 1 minuut dus die heeft geen reset nodig.

Zoals je ziet wordt het licht ’s nachts op slechts 10% aangezet, genoeg om te kunnen zien en niet irritant te zijn. Overdag gaat het licht gewoon vol aan.

Have fun!