Licht aan indien aanwezig

Indien we niet thuis zijn hoeft niet al het licht aan dat we normaal gesproken wel aanschakelen. Om de indruk te geven dat er iemand thuis is, wordt het licht dat zichtbaar is vanaf de straat aangeschakeld, dus de vensterbank, de tuinverlichting en de lamp bij de voordeur. Komt dan iemand thuis na zonsondergang en vóór bedtijd, dan wordt de overige verlichting aangeschakeld.

Als eerste wordt een Helper aangemaakt die als schakelaar dient om aan te geven dat iemand thuis is. We noemen deze ‘Home_Occupied‘ en is van het type input_boolean.

Om de aanwezigheid te kunnen detecteren met onze telefoon wordt de Home Assistant Companion app geïnstalleerd en in de instellingen hiervan wordt toegestaan dat de geo-locatie doorgegeven mag worden bij wijzigen van een zone. Ons huis is in Home Assistant ingesteld als een zone met een zo klein mogelijke diameter rond het huis.

Een flow in Node-Red zet nu de input_boolean aan of uit, afhankelijk of onze telefoon in de zone thuis is.

Tenslotte gebruiken we de state van de input_boolean om het licht aan te schakelen m.b.v. Node-Red:

Het licht wordt normaal gesproken aangezet als het donker wordt, deze flow zouden we dan aanpassen en de ‘home_occupied’ er tussen zetten. Zie deze pagina. Voor de node ‘Licht aan’ zal dan een state-node geplaatst worden en afhankelijk van de output een bepaalde groep verlichting aanzetten.