Trust Rookmelder – ZSDR-850 versus Heiman Rookmelder – HS1SA

Trust Rookmelder – ZSDR-850

Een rookmelder die gekoppeld kan worden aan Home Assistant en dus via automatiseringen gebruikt kan worden om een melding te geven bij rook-detectie. De Trust ZSDR-850 (wordt ook verkocht als Klik-Aan-Klik-Uit rookmelder) koop je rond de 35 €, inclusief bevestigingsmateriaal een een batterij (CR-123A) die 3 jaar lang mee gaat en een sirene heeft van maar liefst 85dB.

Het is zeer eenvoudig om de rookmelder in Zigbee2MQTT te koppelen met de ‘pairing’ mode en dan worden de sensoren bekend gemaakt in Home Assistant. Het merk wordt getoond als ‘Trust‘ en de status-gegevens vanuit Zigbee2MQTT zijn

{
  "ac_status": false,
  "battery": 100,
  "battery_defect": false,
  "battery_low": false,
  "linkquality": 42,
  "restore_reports": true,
  "smoke": false,
  "supervision_reports": true,
  "tamper": false,
  "test": false,
  "trouble": false
}

Echter de ‘Expose’ instellingen sturen maar een paar gegevens door:

Er zit dus nogal wat verschil in. Is dat erg? Welke informatie zouden we nog meer willen hebben binnen HA? Misschien tamper en test? En wat zou ’trouble’ zijn? Een snelle controle als ik op de test-button van de rookmelder druk… Jammer, niet de testindicatie gaat aan, maar de rook-detectie.

en dus in de MQTT integratie binnen Home Assistant is het volgende beschikbaar:

De entiteiten binnen Home Assistant kunnen in de Ontwikkelhulpmiddelen opgevraagd worden:

Rookmelder Heiman – HS1SA

Ook inclusief bevestigingsmateriaal, batterij (CR-123A) die 3 jaar lang mee gaat en deze EN14604 goedgekeurde rookmelder is gecertificeerd volgens EN 14604: 2005 / AC: 2008 en koop je net onder de 30 €.

Dit is uiterlijk dezelfde rookmelder als die van Trust alleen wordt in Zigbee2MQTT het merk als Heiman getoond. Ook in de Expose worden de volgende items doorgegeven aan Home Assistant:

MQTT

Door te subscriben op het topic van de rookmelder ontvang ik het volgende bericht als ik op de test-knop druk van de Trust rookmelder:

{"ac_status":false,"battery":100,"battery_defect":false,"battery_low":false,"linkquality":44,"restore_reports":true,"smoke":true,"supervision_reports":false,"tamper":false,"test":false,"trouble":false}

De waarde van ‘test‘ blijft false maar ‘smoke‘ wordt wel true.

Dezelfde test met de Heiman rookmelder, dus ook daar op de test-button gedrukt:

{"ac_status":false,"battery":100,"battery_defect":false,"battery_low":false,"linkquality":47,"restore_reports":true,"smoke":true,"supervision_reports":false,"tamper":false,"test":true,"trouble":false}

Hierbij wordt dus wel degelijk ‘test‘ getoond als zijnde true, samen met ‘smoke‘. De ‘tamper‘ sensor doet echter niets en genereerd geen bericht in MQTT.

MQTT-Templates

Binnen Home Assistant kunnen MQTT-binary_sensors aangemaakt worden aan de hand van de berichten die ontvangen worden in bepaalde topics. Ik kan dus een rookmelder-testbutton detectie maken voor de Heiman rookmelder. Dit zou er dan als volgt uit kunnen zien in mqtt.yaml: (!included in configuration.yaml)

---
binary_sensor:
 - name: "RookmelderGang-TestButton"
  state_topic: "zigbee2mqtt/RookmelderGang/#"
  value_template: >-
   {% if value_json.test == true %}
    {{'ON'}}
   {% else %}
    {{'OFF'}}
   {% endif %}

Node-RED

Hiermee maak ik de automatiseringen binnen Node-RED.

Hierboven de flow voor de rookmelder van het merk Heiman.

Als ‘smoke’ op true komt EN ’test’ op true komt, dan volgt een testbericht naar mijn smartphone.

Als ‘smoke’ op true komt en ’test’ is niet true, dan is er dus echt rook gedetecteerd en gaan de toeters en bellen af.

Voor het testen van de Trust rookmelder kun je in Home Assistant een helper maken om de test-mode aan of uit te zetten en daarmee kun je nagenoeg dezelfde flow maken.

Conclusie

Qua functie als rookmelder zullen beide rookmelders hun werk doen, ook de batterij gaat volgens de leverancier voor allebei zo’n 3 jaar mee. De iets goedkopere Heiman rookmelder heeft de voorkeur omdat de test-button gedetecteerd kan worden in MQTT waardoor er geen helper aan of uitgezet hoeft te worden om te testen.