Boodschappenlijstje

Als ik bij onze lokale supermarkt in de buurt kom, wil ik een bericht op mijn telefoon ontvangen die vraagt of ik het boodschappenlijstje wil openen. Hierop zie ik dus de boodschappen die ik moet doen en die ik (of mijn vrouw) sinds ons vorig bezoek aan de supermarkt hebben toegevoegd.

De boodschappenlijst integratie is standaard al aanwezig in Home Assistant en kun je vinden onder de ‘To-Do lists

Zodra je dee opent verschijnt er een lijstje genaamd ‘Shopping List

En hiermee wordt de lijst getoond. Met de ‘+’ kunnen items toegevoegd worden en items kunnen gemarkeerd worden en eventueel verwijderd.

De supermarkt (Hoogvliet) zit gelukkig op loopafstand van ons huis en via Instellingen -> Zones wordt de supermarkt toegevoegd als zone ‘Hoogvliet‘.

Een automatisering via Node-RED zorgt er nu voor dat als mijn telefoon in deze zone komt, ik de vraag krijg of ik het ‘Boodschappenlijstje’ wil openen.

De eerste node controleert of person.nico zicht in de zone ‘Hoogvliet’ bevindt, de state zal dan namelijk de naam van de zone bevatten.

De call-service-node gebruikt de notify-service voor mijn iPhone en bevat de expression om een melding op de telefoon te laten zien:

{
  "message":"Boodschappenlijstje tonen?",
  "data": {
    "clickAction": "/shopping-list",
    "url": "/shopping-list",
    "importance": "high",
    "visibility": "public",
    "channel":"alarm_stream"
  }
}

Door de URL te specificeren zal het boodschappenlijstje op mijn telefoon verschijnen, ervan uitgaande dat ik de ‘Home Assistant Companion‘ app op mijn telefoon heb staan en cloud-toegang is ingesteld via ‘Nabu Casa‘.

Happy shopping! 😉