Remote Home Assistant

Hoe handig zou het zijn om met één centrale Home Assistant server, andere Home Assistant servers te kunnen beheren vanuit één user-interface? Denk hierbij bijvoorbeeld aan een Home Assistant server thuis en een Home Assistant server in je vakantiehuis… of een Home Assistant server thuis en ook een op de zaak…of een tuinhuis dat te ver weg staat voor je sensors maar wel netwerk heeft voor een 2e Home Assistant…?

Dat kan met de integratie ‘Remote Home-Assistant‘ wat via HACS toe te voegen is op de centrale Home Assistant en op al de Home Assistant servers die beheerd moeten gaan worden.

Testopstelling

In mijn testopstelling heb ik twee Home Assistant instances, de remote HA met de naam ‘K8s‘ heeft Zigbee2MQTT en een sensor hierin geconfigureerd en die wil ik nu kunnen zien met de ‘centrale’ HA instance.

Op de remote Home Assistant

De centrale Home Assistant maakt gebruik van een token dat op de remote Home Assistant gebruikt wordt om daar de API te kunnen benaderen. Die dient dus aangemaakt te worden op de remote Home Assistant onder gebruikers-instellingen. In de zij-balk, via je gebruikersnaam en dan onderaan kiezen voor het aanmaken van een ‘Toegangtoken met lange levensduur’. Geef het een naam en bewaar het token ergens want die heb je zo nodig om te koppelen.

Op alle Home Assistant instances

Gebruik de integratie van HACS om Remote Home Assistant te installeren, ervan uitgaande dat HACS op de Home Assistant instances staat, (anders hier de instructies)

Kies rechtsonder voor Download en Remote Home-Assistant komt beschikbaar als integratie in Home Assistant.

Op de remote Home Assistant

Via Home Assistant Instellingen -> Integraties verschijnt een popup dat Remote Home Assistant is gedetecteerd en kies hier voor Configureren.

en vervolgens komt de vraag of dit een remote host is of dat er een remote host moet worden toegevoegd. Op de remote HA instance kiezen we voor de eerste optie.

en daarmee is de configuratie gereed.

Op de centrale Home Assistant

Hier kiezen we voor de 2e optie, en vul bij host de remote URL voor HA in.

in dit voorbeeld poort 80 maar zou ook 8123 kunnen zijn. Bij ‘Access Token‘ komt het token wat gegenereerd is op de remote HA.

Als de verbinding tot stand komt wordt een bevestiging getoond en is ook de centrale HA instance voorzien van de integratie. Zoek deze op tussen de integraties en kies voor ‘configureren

Als eerste wordt gevraagd of de remote entiteiten voorzien moeten worden van een prefix. Ik kies voor ‘k8s‘ als entity- en service-prefix en de rest is optioneel.

Hierna worden de gewenste domains ingegeven middels include en exclude en eventueel entiteiten gefilterd, er kunnen optioneel events worden geconfigureerd:

Verder geen wijzigingen dus Verzenden

Op de centrale Home Assistant kan nu een dashboard gemaakt worden met daarin entiteiten van de remote Home Assistant:

De sensors heten hier: ‘sensor.k8s_motionsensor01_illuminance_lux’ en ‘binary_sensor.k8s_motionsensor01_occupancy’ dus met de prefix zoals we ingesteld hadden.