Dashboards

Dasboards (lovelace-dashboards) zijn de Grafische Interface voor de gebruiker(s). Op een dashboard kunnen zogenaamde ‘Cards‘ geplaatst worden waarmee het huis bediend kan worden. In een Dashboard kunnen meerdere pagina’s (tab-bladen) ingesteld worden zoals hierboven als voorbeeld voor de verschillende device-groepen. Daarnaast kunnen er meerdere Dashboards gemaakt worden die dan (wel of niet) getoond kunnen worden via een ikoon in de ‘sidebar’. (links)

Via de drie puntjes rechtsboven kan gekozen worden voor ‘Configureer UI’

en hiermee kunnen Cards aangemaakt worden. Rechtsonder kan “+ Kaart toevoegen’ geozen worden.

Er zijn verschillende soorten kaarten beschikbaar, afhankelijk van de Entities die hierop geplaatst gaan worden. Ook kunnen kaarten gegroepeerd worden in horizontale rijen of verticale kolommen.


Om een Dashboard weer te geven op een Mobile device is het wellicht verstandig om dit met icons te doen in plaats van met het bovenstaande dashboard. Een dashboard met allen icons kan er alsvolgt uitzien:

Ook het menu aan de bovenkant kan voorzien worden van icons:

Dit doe je door in de configuratie een Pictogram te plaatsen. Een pagina met allerlei mogelijke pictogrammen voor Home Assistant vind je hier.

Om de pictogrammen te rangschikken zoals in de afbeelding hierboven wordt gebruik gemaakt van rasters. (grid). Hier wordt gebruikt gemaakt van een grid-in-eeen-grid met een optie ‘columns: 2’ . Meer info vind je hier: https://www.home-assistant.io/lovelace/grid/