Dashboards

Dasboards (lovelace-dashboards) zijn de Grafische Interface voor de gebruiker(s). Op een dashboard kunnen ‘Weergaves‘ (pagina’s) gemaakt worden en daarin kunnen dan ‘Cards‘ geplaatst worden waarin dan de ‘entiteiten‘ weergegeven kunnen worden. Daarnaast kunnen er meerdere Dashboards gemaakt worden die dan (wel of niet) getoond kunnen worden via een ikoon in de ‘sidebar’. (links). In een standaard installatie van Home Assistant zijn er twee dashboard, ‘Overzicht‘ met alle entiteiten en ‘Energie‘ (leeg).

Dus samengevat geldt voor Dashboards:

• Een eenvoudige manier om je slimme huis te bedienen.

• Kan gebruikt worden in elke browser, op mobiele telefoons en op tablets.

• Dashboards kunnen meerdere pagina’s (weergaves) hebben

• Op een weergave worden kaarten (cards) geplaatst, ald dan niet in secties.

• Kaarten bevatten entiteiten.

• Mogelijkheid om namen en icons van entiteiten te wijzigen op kaarten.

Om het standaard dashboard van HA over te nemen en zelf de weergaves en kaarten in te stellen, kan via de drie puntjes rechtsboven gekozen worden voor ‘Configureer UI’

Kies dan voor controle overnemen dashboard en optioneel om met een leeg dashboard tte beginnen. Hierna kunnen Weergaves en Kaarten aangemaakt worden. Afhankelijk van de ‘weergavetype‘ kan rechtsonder met ‘+ Kaart toevoegen‘ een nieuwe kaart toegevoegd worden. Standaard is de weergavetype ‘Tegelvorm‘.

Er zijn verschillende soorten kaarten beschikbaar, afhankelijk van de Entiteiten die hierop geplaatst gaan worden. Ook kunnen kaarten gegroepeerd worden in horizontale rijen of verticale kolommen of in een raster-patroon.


Eén van de frontend-toevoegingen vanuit de HACS repositories is Mushroom, een verzameling kaarten voor in dashboard weergaves die meer mogelijkheden geeft dan de standaard kaarten van HA en er grafisch mooier uitzien. (alhoewel de tegel-kaart van HA, gebaseerd op Muschroom, dus duidelijk overeenkomsten heeft)

Een weergave voor de woonkamer met mushroom kaarten kan er bijvoorbeeld zo uit zien:

Secties

Een weergave in een dashboard kan ingedeeld worden in secties waarin dan weer kaarten geplaatst kunnen worden. De secties kunnen voorzien worden van een titel en zodoende kan een overzichtelijke pagina gemaakt worden. Bij het aanmaken van een weergave dient dan voor het type ‘Sectie’ gekozen te worden. Een nieuwe (nog lege) sectie-weergave ziet er zo uit:

Bovenaan kan met het potloodje de titel aangepast worden en helemaal rechts kan met de + een sectie toegevoegd worden. Bijvoorbeeld:

Nu kan met de + in elke sectie kaarten met entiteiten toegevoegd worden. Deze kaarten kunnen dan ook nog eens met ‘drag & drop‘ verplaatst worden!

Voor een mooie verdeling van de kaarten kunnen eerst horizontale kaarten gekozen worden met daarin dan bijvoorbeeld twee mushroom-light-cards of een mini_media_player-card (HACS). Bijvoorbeeld:

Kies rechtsboven voor ‘Klaar‘ als de kaarten met entiteiten toegevoegd zijn. De weergave ziet er dan zo uit: