Een rondje door het ‘slimme’ huis

De kracht van domotica zit in het automatiseren van taken en scènes met gedragsregels. Bijvoorbeeld het licht aan laten gaan als de zon ondergaat, of de telefoon-oplader uitzetten als de batterij van de telefoon vol is, of een melding af laten gaan als een raam of deur open gaat, you name it…the sky is the limit!

Hieronder een rondje door het ‘slimme huis’ om een indruk te krijgen wat er zoal geautomatiseerd is.


BGG (kantoor-verdieping)

Aan de voordeur ‘hangt’ een Ring Doorbell en deze geeft een melding via de Ring app op onze smartphones en de smart-speakers melden dat er iemand aan de deur staat. Mocht het nu zo zijn dat de televisie in de woonkamer aan staat, dan komt daar ook een melding op en de TV gaat op pauze. Helaas kan Ring (nog) niet gebruikt worden als real-time webcam en wordt alleen de laatste activiteit getoond.

Boven de deurbel hang een buitenlamp die aangaat bij zonsondergang en weer uit als de zon opkomt.

Als één van ons naar de voordeur gaat om deze te openen dan detecteert een sensor dat en zal, als de zon onder is, het licht in de hal aandoen. Zodra de voordeur wordt geopend wordt dit geregistreerd d.m.v. een deurcontact die tevens gebruikt wordt voor het alarm-systeem.

In het ‘kantoor van Elly‘ zal d.m.v. een sensor automatisch het licht aangaan als de zon onder is. Als er 10 minuten geen beweging is waargenomen gaat het licht uit. Een deursensor registreert of de deur open of dicht is en indien open dan zal de thermostaatkraan niet aangezet worden. Deze deursensor wordt ook gebruikt voor het alarm-systeem.

In de gang is ook een sensor en deze registreert de bewegingen in deze zone. Indien de hoeveelheid licht hier te beperkt is zal het licht aan gaan bij beweging.

In het ‘kantoor van Nico‘ zal bij beweging het licht aan gaan. Als er 5 minuten geen beweging is waargenomen gaat het licht weer uit. Ook hier is een deursensor aanwezig die status van de deur bewaakt en indien open dan zal ook hier de thermostaatkraan niet aangezet worden en is tevens onderdeel van het alarm-systeem.

Het toilet op de kantoor-verdieping heeft een bewegingsmelder die het licht (lang genoeg) aan zet en deze gaat automatisch weer uit.

Buiten kantoortijden is het alarm voor deze verdieping actief en zal ge-triggered worden als één van de sensors of deurcontacten actief wordt. Het alarm wordt als melding doorgestuurd naar onze smartphones en naar de televisie in de huiskamer, de lichten gaan rood knipperen op alle verdiepingen en uit diverse smart-speakers klinkt een sirene op vol volume.

1e verdieping (woongedeelte)

Op de eerste verdieping bevinden zich de woonkamer en de keuken. De keuken heeft een LED-strip onder de keukenkastjes en gaat automatisch aan bij zonsondergang. Het licht boven de eettafel gaat ’s avonds aan via een sensor en gaat weer uit als er geen beweging meer is gedurende 10 minuten. Een raamcontact bewaakt het raam en indien deze open staat zal de thermostaatkraan niet aangestuurd worden.

In de woonkamer gaat bij zonsondergang het licht aan op sfeerverlichting met verschillende kleuren. Ook het gordijn gaat automatisch dicht bij zonsondergang.

In de woonkamer zal de versterker de bijbehorende bron kiezen als de TV of de MusicPlayer op afspelen wordt gezet. Ook zal een sensor aangeven dat er iemand in de woonkamer is. Een deurcontact bewaakt de status van de deur en indien ‘open’ zal ook hier de thermostaatkraan niet aangaan. De sensor maakt tevens deel uit van het alarm-systeem.

Een ‘scene‘ genaamd ‘welterusten’ kan via een voice-commando geactiveerd worden maar zal ook op een vooraf geprogrammeerde tijd geactiveerd worden. Deze ‘scene’ zal het licht en de TV uitdoen, de verlichting op de trap naar boven gedimd aanschakelen en de verwarming op de slaap-stand zetten. Mocht echter de voordeur niet op slot zijn, dan verschijnt een melding op de TV en op mijn smartphone en blijft het licht aan.

’s Morgens bij zonsopkomst gaat de verwarming op de ’thuis-stand’ als er personen in huis zijn en gaan de gordijnen open. Via een voice-commando wordt het nieuws en het weer verteld en of er afspraken in de agenda staan. Mocht het aantal aanwezige personen in huis op 0 staan, dan gaat de verwarming op de ‘weg-stand’.

2e verdieping (Bad- en Slaapkamers)

Bij beweging op de trap naar boven zal het plafondlicht op de overloop aan gaan. Afhankelijk van het tijdstip zal dit al dan niet gedimd zijn. ’s Nachts zal dit bij beweging in ieder geval gedimd zijn. In de badkamer gaat het licht aan met behulp van een sensor of met een wandschakelaar, ook gedimd tijdens de nacht. Met de wandschakelaar moet het licht uit gezet worden om te voorkomen dat iemand in het donker in bad zit. Een deursensor wordt gebruikt om de ventilatie aan te zetten als de badkamerdeur gesloten en het licht aan is.

De slaapkamer heeft een wandschakelaar voor bediening van het licht en deze kan van de wand genomen worden om bv. op het nachtkastje te leggen. Een raamsensor wordt gebruikt om de thermostaatkraan uit te laten staan bij geopend raam.

De logeerkamer heeft een balkondeur met ook hier weer een sensor voor de thermostaatkraan en het alarm-systeem. Het licht wordt bediend met een (smart) wandschakelaar.

Bovenaan de trap bevindt zich een NFC-sticker en door hier de smartphone langs te halen wordt het alarmsysteem in- of uitgeschakeld. Het alarm voor het hele huis is hiermee actief en zal ge-triggered worden als één van de sensors of deurcontacten actief wordt. Sensors op de 2e verdieping zijn uitgesloten zodat van het toilet gebruik gemaakt kan worden zonder dat het alarm afgaat. Een alarm wordt als melding doorgestuurd naar onze smartphones en de lichten in meerdere zone’s gaan rood knipperen en uit diverse smart-speakers klinkt een sirene op vol volume.

Tuin

De tuinverlichting aan de schuttingen en overkapping gaat aan zodra de zon onder gaat en zal bij zonsopkomst weer uitgeschakeld worden. In de overkapping kan muziek afgespeeld worden via een MusicPlayer, al dan niet automatisch, vooral ’s zomers is dit ingesteld.


Algemeen

Alle lampen in het ‘slimme huis’, de gordijnen in de woonkamer, de muziek en de televisie, de ‘230V smart plugs’, de verwarming en het alarmsysteem, kunnen allemaal bediend worden met een tablet en/of smartphone met daarop de Home Assistant app, of met spraakcommando’s via de smart-speakers.

Het alarmsysteem kan ingeschakeld worden voor verschillende zone’s of voor het hele huis en de bewegings-sensors en raam/deurcontacten triggeren het alarm indien deze actief is. Via de vakantie-modus wordt de verwarming op een lage stand gezet en zal de verlichting aangepast schakelen zodat niet alle lampen automatisch aangaan.

De verwarmingsradiatoren zijn voorzien van thermostaatkranen zodat de gewenste temperatuur in elke ruimte apart ingesteld kan worden. Met behulp van raam/deurcontacten kunnen de thermostaatkranen ook individueel aan- of uitgezet worden. In de vakantie-modus van het alarm-systeem worden ze op een lagen temperatuur ingesteld.

Via webcam’s kunnen diverse vertrekken van het huis (ook) op afstand bekeken worden en hiermee kan ‘motion-detection’ gebruikt worden als sensors. De beelden van de webcams worden bij detectie opgeslagen op externe media.