Presence detectie met LD2450 en ESP32

De opvolger van de LD2410 is de HLK-LD2450 en deze heeft als extra dat ook de richting van de objecten gemeten kunnen worden. Dus van personen die zich in een ruimte bevinden kan dan ook bepaald worden waar ze zicht in de ruimte bevinden!

Voor de LD2450 sensor kunnen dan ook 3 zones aangemaakt worden en kan middels sensors van die zones bepaald worden of daar zich iemand bevindt. En dan kunnen er ook nog eens drie (3) personen tegelijkertijd worden gedetecteerd!

Aansluiten van de LD2450 aan een ESP32:

ESP32 BoardHLK-LD2450
VIN5v
TX2RX
RX2TX
GNDGND

Installeren kan met deze Connect button:

Overige instellingen en een firmware versie met bluetooth proxy vind je op de site van Fixt. Daar kan ook een handleiding gevonden worden om deze sensor met Home Assistant te gebruiken en waar ook nog eens bestanden voor een behuizing gedownload kunnen worden om met een 3-D printer de behuizing te printen.

Via HACS kan een custom card opgehaald worden, de plotly-graph, en daarmee kan een ‘radar-card‘ op een dashboard-weergave gemaakt worden in Home Assistant. Dat ziet er dan bv. zo uit:

Eenmaal geïnstalleerd, kunnen de volgende sensoren via MQTT gevonden en gebruikt worden:

Daaronder kan dan ook de configuratie aangepast worden, onder andere voor de zones:

Automatisering

Via automatiseringen van HA of via Node-RED kunnen nu automatiseringen gemaakt worden, bijvoorbeeld om aan de hand van persoon-in-zones de verlichting te sturen.

Als de input_boolean.sensor_overrule aan staat dan wordt het licht niet aangestuurd door de ‘gewone’ sensors maar door deze mmWave sensor. Als dan ook de ruimte donker is (bv. middels een BH1750 lichtsterkte meter, dan wordt de verlichting in de zone van de ruimte aan- of uit-geschakeld.

Op deze manier hoeft niet al het licht in de ruimte aan, maar afhankelijk waar de persoon zich bevindt.