Licht aan indien aanwezig

Indien we niet thuis zijn hoeft niet al het licht aan dat we normaal gesproken wel aanschakelen. Om de indruk te geven dat er iemand thuis is, wordt het licht dat zichtbaar is vanaf de straat aangeschakeld, dus de vensterbank, de tuinverlichting en de lamp bij de voordeur. Komt dan iemand thuis na zonsondergang en vóór bedtijd, dan wordt de overige verlichting aangeschakeld.

Om de aanwezigheid te kunnen detecteren met onze telefoon wordt de Home Assistant Companion app geïnstalleerd en in de instellingen hiervan wordt toegestaan dat de geo-locatie doorgegeven mag worden bij wijzigen van een zone. Ons huis is in Home Assistant ingesteld als een zone met een zo klein mogelijke diameter rond het huis.

De status van zone.home is het aantal personen met een Home Assistant account dat zich in die zone bevinden, in ons geval kan dat 0, 1 of 2 zijn. Bij een status 0 is dus niemand thuis.

Het licht wordt normaal gesproken aangezet als het donker wordt, deze flow zouden we dan aanpassen en voor de node ‘Licht aan’ zal een state-node geplaatst worden en afhankelijk van de output een bepaalde groep verlichting aanzetten.

De status van de zone.home wordt gecontroleerd en indien deze wijzigt zal de extra verlichting uit gaan of juist (weer) aan gezet worden.