GPIO poort via HomeBridge en Siri

De GPIO poort van een Raspberry PI kan voor veel doeleinden gebruikt worden. Hoe deze poort werkt kun je hier lezen.

Een layout van de poort:

Stel nu dat we GPIO5 (poort 29) met een commando HIGH (5 Volt) kunnen zetten en samen met de GND (bv. pin 30 die ernaast zit) kunnen we dan een LED laten branden, of een relais inschakelen of wat dan ook dat met 5 Volt geschakeld kan worden.

Via Homebridge kunnen we dat dan ook nog een doen met onze stem door op een iDevice de HomeKit van Apple te gebruiken via Siri.

Het installeren van Homebridge heb je hier kunnen lezen en nu gaan we een plugin toevoegen om de GPIO poort te kunnen gebruiken. We gebruiken de grafische interface van Homebridge.

Zoek via de ‘Plugins‘ pagina naar GPIO en uit het resultaat kies je

Exposes a switch accessory to HomeBridge that uses a RaspberryPi GPIO pins

Kies dan voor INSTALL om de plugin toe te voegen aan Homebridge.

Als we GPIO5 (pin 29) willen gebruiken, moet er aan het ‘accessoires‘-gedeelte van config.json het volgende toegevoegd te worden:

{
            "accessory":"GPIO-Switch",
            "name":"P5",
            "pin": 5,
            "activeValue": true
            "initialState": false
}
Waarbij de waarde ‘true’ voor ‘ActiveValue‘ de pin op HIGH (5 Volt) zet bij inschakelen. ‘initialState‘ op ‘false’ zet de pin op LOW bij inschakelen van Homebridge.
Na een herstart van Homebridge zal de GPIO-switch als accessoire toegevoegd zijn en kan bediend worden via Apple’s HomeKit of vie de Accessoire pagina van de GUI.

Laten we eens aan Siri vragen om switch P5 aan en uit te zetten.