NSPanel via ESPHome en Blueprint

Handig om in een wandcontactdoos de schakelaar te vervangen voor de NSPanel van Sonoff waarbij Home Assistant schakelaars en sensors toegevoegd kunnen worden aan een 4-tal sub-pagina’s.

Om dit paneel met Home Assistant aan te kunnen sturen zijn een aantal stappen nodig:

  • ESPHome installeren op Home Assistant
  • NSPanel flashen met ESPHome firmware
  • Blueprint installeren in Home Assistant
  • NSPanel blueprint instellen voor het paneel

ESPHome installeren op Home Assistant wordt hier uitgelegd en eenmaal werkend kan het NSPanel toegevoegd worden.

De blueprint voor het NSPanel kan hier gevonden worden en wellicht handig om deze via ‘git‘ te clonen of de blueprint via deze link te installeren:

In deze repository staat het bestand ‘nspanel_eu.tft‘ en deze dient in de /homeassistant/www directory gekopieerd te worden. Dat kan eenvoudig met de ‘File Manager‘ Add-on van Home Assistant.

Vervolgens dient het NSPanel geflashed te worden in ESPHome en de handleiding daarvoor vind je in deze video. Let wel op, want hiermee vervalt de garantie van het NSPanel!

Vervolgens kan de Integratie toegevoegd worden aan Home Assistant , in de ESPHome pagina van het NSPanel dient nu de optie ‘Update TFT display‘ gebruikt te worden.

Als laatste stap wordt vanuit de blueprint de optie ‘Create automation‘ gebruikt en met die Automation kan het display geconfigureerd worden met de entiteiten die je graag op het schermpje wil zien.

Opmerking: Als er een update van ESPHome wordt geïnstalleerd, dient het NSPanel ook de bijbehorende blueprint en het tft-bestand te hebben. Deze vind je dan in de GIT repository.