Akai GX-77 bedienen met Siri

De Akai GX-77 is een bandrecorder uit lang vervlogen tijden maar nog steeds populair onder audiofielen. Zij beweren dat er geen betere presentatie van een muziekstuk mogelijk is dan met reel-2-reel opnames. Eerder dit jaar (2018) was ik in de Wisseloord Studio’s en zij bevestigen dat er nog steeds analoge opnames gemaakt worden op band. Hoedanook… ook ik heb een bandrecorder in huis, type GX-77 van het merk Akai 😉

Dit tapedeck heeft achterop een poort voor een Akai afstandsbediening, de RC-21, wat in feite niets meer is dan een doosje met wat schakelaars. En schakelaars zijn te vervangen door relais.

Er zijn diverse relais-bordjes te koop bij de electronica-handel en ook de modellen die aan te sturen zijn met een Raspberry PI. Het schema voor de remote aansturing:

Een cat-5 kabel voorziet in 8 aders, precies genoeg dus om de remote-besturing te kunnen doen.

Op de Raspberry PI heb ik HomeBridge geïnstalleerd en voor het aansturen van de GPIO poort heb ik twee plugins in gebruik. Achteraf had ik het wellicht ook met één kunnen doen, maar het zit elkaar niet in de weg.

Het bijbehorende (gedeelte van de) config kun je hieronder zien, de Record-toets heb ik dus als permanente switch gemaakt, de overige zijn momentary switches, ze vallen weer terug na 500 ms, we willen immers niet dat de switch ingedrukt blijft!

{
      "accessory": "GPIO-PushButton-Service",
      "name": "Pause",
      "pin": 5,
      "invertHighLow": true,
      "invokeTimeout": 500
    },
    {
      "accessory": "GPIO-PushButton-Service",
      "name": "FastForward",
      "pin": 6,
      "invertHighLow": true,
      "invokeTimeout": 500
    },
...
    {
      "accessory": "GPIO-Switch",
      "name": "Record",
      "pin": 16,
      "activeValue": false,
      "initialState": false
    }

Homebridge opnieuw opstarten en daarna zijn de geconfigureerde switches zichtbaar in de ‘Accessoires’ en dus ook in Apple’s Homekit.

Aangezien de benamingen van de switches in het Engels zijn kan Amazon Alexa er ook mee overweg. In De Home-app van Apple ga ik ze hernoemen en Nederlandse namen geven zodat ook Siri er mee overweg kan.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zie hier de besturing van het tapedeck met behulp van Siri: