Vanaf iOS versie 12 is er de mogelijkheid om NFC stickers te gebruiken via Opdrachten. Om dat zonder extra apps te kunnen doen met een iPhone is daar type Xs of hoger voor nodig. In iOS v13 is de Opdrachten tile standaard aanwezig en ik zal hier uitleggen hoe je NFC stickers kunt gebruiken om taken uit te voeren zoals Philips HUE verlichting aan/uit zetten.

Wat zijn NFC stickers?

NFC-stickers, of liever gezegd NFC-Tags, zijn stickers met hierin een chip waarmee gecommuniceerd kan worden. NFC staat voor ‘Near Field Communications‘ en zoals de naam al zegt, kan het gebruikt worden voor communicatie met korte afstanden (10 cm). NFC Tags kun je eenvoudig via Internet aanschaffen en ze kosten zo’n 1 Euro per stuk. Geschikt voor de iPhone zijn de NTAG213 stickers, bestel dan de vooraf geformatteerde versie.

Programmeren

Een eenvoudig te gebruiken app voor de iPhone is ‘NXP TagWriter‘ waarmee informatie in de NFC tags is te schrijven. Het werkt alsvolgt:

Ik selecteer eerst ‘New‘ en kies dan uit de getoonde datasets welke optie gebruikt gaat worden.

Om het eenvoudig te houden gebruik ik ‘Plain Text‘ en schrijf het woord ‘Keuken’ in de tag voor de keuken, ‘Gang’ voor een tag in de gang, ‘Buitenlamp’ voor een tag bij de voordeur, etc… Met de optie ‘Save & Write‘ kan de tekst in de tag geschreven worden. De instructie volgt om de iPhone bij de sticker te houden en dat is alles wat nodig is om de tag te schrijven.

Opdrachten

Vervolgens start ik de Opdrachten app en kies voor ‘Automatisering‘. Er staan hier ook de automatiserings-opdrachten vanuit de Woning-app, ik ga er echter een aantal bij maken om verlichting aan te zetten door de NFC tag te scannen. Hiervoor is de ‘+‘ optie in de rechterbovenhoek en dat wordt dan een ‘Persoonlijke automatisering‘. Het voordeel hiervan is dat dit een veilige optie is zodat niet iemand anders de sticker kan scannen en taken uitvoeren die in mijn persoonlijke iPhone staan.

Er zijn allerlei instellingen mogelijk, zoals ‘Wanneer mijn iPhone verbinding maakt met het wifinetwerk thuis‘ of ‘Wanneer ik aankom bij mijn thuislocatie‘ en dan zou ik bv. het alarm uit kunnen zetten of de verwarming aan.

Voor nu selecteer ik de optie ‘NFC‘, kies voor ‘Scan‘ en volg de instructies om de tag te gebruiken. Geef een naam aan de NFC-optie, bv. Keuken en selecteer dan Volgende om taken toe te gaan voegen.

Wat ik wil doen is het volgende:

  1. Vraag de status op van de verlichting boven de eettafel
  2. Als deze aan staat, doe dan het licht uit
  3. Anders (als het dus uit staat) doe het licht aan.

De eerste taak doe ik met de optie ‘Haal de status van Mijn huis op‘. Met de zoek-functie is dat snel gevonden! Tap op de ‘Status accessoire‘ en selecteer de lamp uit de woning-app die overeenkomt met, in mijn geval, de eettafel lamp in de keuken. Tap vervolgens op ‘Naam‘ en selecteer ‘Stroomstatus‘ uit het lijstje.

De tweede taak voeg ik toe aan een Als->Anders voorwaarde. Met de ‘+‘ zoek ik nu naar het woord ‘Als‘ en selecteer deze. Dit ziet er dan zo uit:

Gebruik wederom de ‘+‘ en zoek nu naar ‘Bedien Mijn huis‘, selecteer vervolgens ‘Scènes en accessoires‘ en ik kies weer voor dezelfde lamp. Met ‘Volgende‘ kies ik ervoor om de lamp uit te zetten en kies vervolgens voor ‘Gereed‘. Schuif nu deze taak naar de positie tussen ‘Als’ en ‘Anders’. Dat ziet er dan zo uit:

Herhaal deze procedure om een taak te maken om de lamp AAN te zetten. Schuif deze taak dan tussen ‘Anders’ en ‘Einde als’. Dit ziet er dan zo uit:

Kies nu voor ‘Volgende‘ en ik kies er nu voor om niet te vragen om deze opdracht uit te voeren. De laatste stap is om voor ‘Gereed‘ te kiezen.

Nu kan de iPhone (uit stand-by) bij de NFC sticker gehouden worden om de verlichting aan of uit te zetten!