Klik-Aan-Klik-Uit bedienen via HomeKit

Klik-aan-Klik-uit (KAKU) apparatuur wordt niet ondersteund door HomeKit. Om deze apparatuur te bedienen kun je een afstandsbediening kopen die de verschillende modules kan dimmen of aan- en uit zetten. Wil je het automatiseren, dan is er een bridge genaamd Octopus Internet Control Station, de ICS-2000. Samen met de App voor je smartphone of tablet kun je dit station gebruiken om allerlei taken automatisch uit te laten voeren.

Voordat de ICS-2000 het ‘levenslicht’ zag was er de ICS-1000. Dit ‘control station’ werkt, in tegenstelling tot de ICS-2000 wel met Homebridge en hierdoor is het mogelijk om de KAKU apparatuur te gebruiken met Apple’s HomeKit.

Homebridge is vrij eenvoudig te installeren, zelfs op een Raspberry PI van een paar tientjes. Eenmaal geïnstalleerd kunnen er Plugins gebruikt worden voor diverse toepassingen en de plugin voor de ICS-1000 is er daar één van.

De accessoire-configuratie die dan toegevoegd dient te worden aan Homebridge ziet er bijvoorbeeld zo uit:

{
  "accessory": "ICS1000-OnOff",
  "name": "Dimmer1",
  "room": 1,
  "device": 1		
},
{
  "accessory": "ICS1000-Dimmer",
  "name": "Lamp1",
  "room": 2,
  "device": 1		
},

De ‘room’ en ‘device’ nummers dienen overeen te komen met de apparatuur die in de ICS-2000 is toegevoegd. Dit wordt gedaan met de App op de smartphone of tablet en kan teruggevonden worden op de ‘Mijn ICS-1000‘ web pagina. Zoals je hier ziet heb ik een OnOff device genaamd Vensterbank, als nummer 1 in room Huiskamer met nummer 1.

HomeKit herkend de ‘Vensterbank‘ na een herstart van de Homebridge en kan nu gebruikt worden in de scene’s van HomeKit.