In mijn ‘slimme huis’ heb ik een Toon thermostaat van Eneco en die leest de slimme meter uit voor gas en electriciteit. De Toon thermostaat hangt in de woonkamer en geeft dus de temperatuur aan in deze ruimte.

Om de temperatuur van andere ruimtes te meten en weer te geven, maak ik gebruik van de Philips HUE motion sensors, deze meten namelijk ook de temperatuur. (en de lichtsterkte)

Voor Toon heb je een account nodig bij Eneco en hiermee dien je een applicatie toe te voegen voor Home Assistant, om gegevens op te kunnen vragen en instelligen te kunnen maken zoals o.a. temperatuur, ‘program override’ en ‘vakantie-modus’.

De applicatie voor Home Assistant maak je op de Developer Site van Toon. Log hier in met je Toon account en maak een app door op je accountnaam te klikken en te kiezen voor ‘My apps‘. Wat je nodig hebt is een ‘Consumer Key‘ en een ‘Consumer Secret‘, oftewel een gebruikersnaam en wachtwoord en die maak je aan door op ‘Add new app‘ te klikken.

De naam kan willekeurig zijn, de ‘callback URL’ is de URL van je Home Assistant site, bv. ‘https://homeassistant.local:8123‘. Hiermee worden de key en de secret gemaakt en weergegeven op het scherm. Kopieer deze om te gebruiken in het bestand configuration.yaml. Dit wordt dan:

toon:
  client_id: !secret toon_username
  client_secret: !secret toon_password

In secrets.yaml komen dan de key en secret als toon_username en toon_wachtwoord.

Restart Home Assistant en voeg de Toon integratie toe via Instellingen -> Integraties. Kies bij de Toon instellingen ervoor om de credentials uit configuration.yaml te gebruiken. Hierna wordt de themostaat beschikbaar in Home Assistant.

Energieverbruik

Naast de temperatuur instelling van de Toon thermostaat is ook het energie-verbruik uit te lezen en deze kunnen weergegeven worden in grafieken, bijvoorbeeld: