Alarmsysteem

Een slim huis kan uiteraard niet zonder goed alarmsysteem. Gezien de aard van een ‘slim huis’ willen we een alarmsysteem dat automatisch aanschakeld op het moment dat de bewoners het huis verlaten en bij terugkomst ook automatisch uitschakeld. Om dat te realiseren dient het alarmsysteem met de bewoners te kunnen communiceren en de locatievoorziening van Olisto doet precies dat! Op het moment dat de bewoners buiten het bereik van het huis zijn wordt het Klik-Aan-Klik-Uit alarmsysteem ingeschakeld. Wat is daar voor nodig?

  • Klik-Aan-Klik-Uit alarmsysteem ALSET-2000 (plus eventuele extra sensors, contacten, etc.)
  • Optioneel:
    • Klik-Aan-Klik-Uit Control Station ICS-2000
    • Klik-Aan-Klik-Uit app op smartphone

We beginnen met het alarmsysteem ALSET-2000. Dit systeem komt met een sirene, een afstandsbediening, een bewegingsmelder en een deur/raam contact. We hebben voor ons huis extra sensor, deurcontact en afstandsbediening gekocht maar dat kan uiteraard voor elk huis anders zijn.

Batterijen zitten er helaas niet bij 🙁 , dus wederom naar de winkel en batterijen aangeschaft. De sirene gebruikt 4 x type D, de bewegingsmelder 2 x type AA en de deur/raamsensor doet het met 2 x type AAA.

Sirene ALSIR-2000

Batterijen worden in de sirene geplaatst en vervolgens moet hij in de ‘learning‘ stand om de sensors toe te kunnen voegen. We slaan deze stap over omdat we de sonsors straks koppelen met de Klik-Aan-Klik-Uit app op onze telefoon. Wil je het alarmsysteem zonder ICS-2000 en dus zonder de app gebruiken dan kan de ‘learn‘ stand ingesteld worden door de kap eraf te nemen en 2 seconden op het knopje te drukken. De LED zal knipperen en is nu gereed om sensors te herkennen. Let hierbij op de de sabotage-detectie uit is, dus de switch op de achterkant dient ingedrukt te zijn. (je kunt de sirene dus gewoon aan de muur bevestigen)

Tip: Om alle apparaten die zijn gekoppeld met de sirene te wissen, drukt u gedurende 1 seconde op de leerknop totdat de LED knippert. Laat de knop los en druk de knop gedurende 6 seconden nogmaals in. De LED gaat snel knipperen. Laat de leerknop los en druk deze opnieuw gedurende 1 seconde in om alle gekoppelde apparaten te wissen.

Sensors ALMST-2000 en ALMDT-2000

De deursensors worden geplaatst op de voor- en achterdeur. Deze hebben een SET en een DEL button en met het bijgeleverde pennetje dient de SET 2 seconden ingedrukt te worden terwijl je de sirene in de ‘learn’ mode zet. Het LEDje zal knippeneren en SET los en kort weer indrukken meldt hem aan.

Tip: Om het geheugen van de ALMST te wissen, druk met de meegeleverde pin gedurende 2 seconden op de DEL-knop (totdat de LED knippert) Laat de knop los en druk de DEL-knop nogmaals gedurende 3 seconden in (totdat de LED snel knippert). Druk kort op de DEL-knop om het geheugen van de ALMDT te wissen. De LED-indicator knippert 5 keer om te bevestigen dat het geheugen is gewist

De bewegingsmelders in de ruimtes woonkamer en kantoor. Ook deze hebben een SET den DEL button en ook deze wordt aangemeld door 2 deconden op de SET te drukken terwijl de sirene in learn’ mode staat. Laat de SET los zodra de LED knippert en druk hem nogmaals kort in.

Tip: Om het geheugen van de ALMDT te wissen, druk met de meegeleverde pin gedurende 2 seconden op de DEL-knop (totdat de LED knippert). Laat de knop los en druk de DEL-knop nogmaals gedurende 3 seconden in (totdat de LED snel knippert). Druk kort op de DEL-knop om het geheugen van de ALMDT te wissen. De LED-indicator knippert 5 keer om te bevestigen dat het geheugen is gewist.

 

Afstandsbediening ALKCT-2000

Deze heeft gelukkig wel de bijbehorende batterij en het aanmelden van de remote doen we ook straks via de KAKU-app. Handmatig gaat het aanmelden door de siren op ‘learn’ mode te zetten en de AAN en UIT knoppen gelijktijdig voor 4 seconden indrukken, dan loslaten en kort op AAN drukken.

Tip: Om het geheugen van de ALKCT te wissen, druk gelijktijdig gedurende 4 seconden op de AAN- en UIT-knop (totdat de LED knippert). Laat de knoppen los en druk opnieuw gedurende 4 seconden gelijktijdig op de AAN- en UIT-knop. (totdat de LED snel knippert). Druk kort op de UIT-knop om het geheugen van de ALKCT te wissen. De LED-indicator knippert 5 keer om te bevestigen dat het geheugen is gewist

Hiermee is alle toegang tot ons huis bewaakt en kunnen we het Control Station gaan installeren om zodoende de app te kunnen gebruiken.


Octopus Control Station

De ICS-2000 is een bridge om via een thuisnetwerk en Internet te kunnen communiceren met het alarmsysteem. Na het aansluiten van de netwerk- en spanningskabel zal de Control Station middels groene LED’s laten weten dat het gereed is. Nu hebben we de app nodig…

Klik-Aan-Klik-Uit app

Deze halen we op via de ‘App Store‘ voor onze iDevices, er is uiteraard ook een app in de ‘Play Store‘ voor Android. Deze app is niet alleen voor het alarmsysteem, je kunt er ook allerlei ondersteunde apparaten mee aan en/of uitzetten zoals lampen, stekkers, zonwering, etc… Na opstarten van de app wordt gevraagd welk device we gebruiken, dat is dus de ICS-2000 en na de detectie op het thuisnetwerk wordt gevraagd om de blauwe ring éénmaal in te drukken. Hierna is de ICS-2000 bekend in de KAKU-app.

Via het ‘Beveiligings icon’ wordt gevraagd of we het alarmsysteem willen koppelen en daarvoor dient de sirene in de ‘learn’ modus gezet te worden. Het systeem wordt snel herkend en vervolgens kunnen we in de app ook de sensors toevoegen. Dit doen we door met het meegeleverde pennetje de SET knop in te drukken op de bewuste sensors. De app stuurt de nodige commando’s naar het alarmsysteem zodat de sensors gekoppeld zijn.

Met de schuif kan het alarm aan en uit gezet worden. Natturlijk kan dit ook met de afstandsbedieningen, maar het kan nog eenvoudiger!

Olisto Triggs

Via Olisto kan een account aangemaakt worden en daarna kun je zogenaamde Triggs aanmaken met de smartphone app. Een voorbeeld kan zijn dat als de bewoners het huis hebben verlaten (met hun mobile device), zet dan het alarmsysteem aan. Als één van hen weer thuiskomt (met het mobile device), zet dan het alarmsysteem uit en doe dan gelijk een HUE lamp aan.